Preventieve ergotherapie

Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden oftewel beter voorkomen dan genezen. Stofberg Ergotherapie omarmt deze uitspraken en geeft uitvoering aan de preventieve kracht van de ergotherapeutische benaderingswijze. Waarom wachten totdat het probleem zich heeft gevestigd terwijl je dit had kunnen voorkomen.

We kunnen op dit vlak voor meerdere organisaties en doelgroepen van toegevoegde waarde zijn. Enkele voorbeelden die we graag voor je beschrijven zijn:

Basisscholen

Kinderen brengen minimaal 8 jaar van hun tijd door op de basisschool. Dit is ook nog eens een leeftijdsfase waarin de ontwikkeling van kinderen in een raptempo verloopt. Groepsleerkrachten hebben grote invloed op dit proces, maar kunnen dit kracht bijzetten als er vanuit meerdere invalshoeken wordt gekeken naar de invloed die we samen kunnen uitoefenen op de ontwikkeling van het kind. Onze ergotherapeuten coachen leerkrachten om groepsprocessen en leerprestaties positief te beïnvloeden. Dit doen ze door middel van creatieve werkwijzen die inspirerend werken en mogelijk kunnen worden geïmplementeerd binnen het reguliere onderwijs. Daarnaast kunnen onze ergotherapeuten, als ondersteuning van het schoolteam, met groepen kinderen werken aan vaardigheden of aandachtspunten. Hier gaat het om kinderen die nog geen individuele ergotherapie nodig hebben maar waar we wel al van kunnen inschatten dat extra aandacht wenselijk is.

Waar moet je aan denken met betrekking tot coaching of groepstherapie;

 • Fijn motorische vaardigheden;
 • Grof motorische vaardigheden;
 • Executieve functies;
 • Schrijfmotoriek;
 • Concentratie en aandacht.

Gemeenten

Als gemeente is de volksgezondheid als vanzelfsprekend een belangrijk beleidsvlak. Om als gemeente te voorkomen dat inwoners niet in de 1e lijns zorg terecht komen, kun je preventief inzetten op thema’s die bij de juiste focus voor grote resultaten kunnen zorgen. Onze ergotherapeuten ondersteunen gemeenten om invulling te geven aan WMO gerelateerde vraagstukken en denken mee over nieuwe kansen binnen de gemeente. Denk aan projecten als:

 • Valpreventie voor senioren;
 • Een dementievriendelijke gemeente;
 • Ondersteuning inrichten van woonvoorzieningen (traplift, wandbeugels, aangepast kookgerei, aanpassingen in badkamer, toiletstoel, of zitlift).

Parkeervoorzieningen. Denk aan invalidekaart of invalideparkeerplaats;

 • Scootmobieltraining voor senioren;
 • Advies in rolstoelvoorzieningen of andere verplaatsmiddelen. Denk aan een scootmobiel, brommobiel, driewielfiets, elektrische rolstoel;
 • Hulp bij het huishouden;
 • Het verhelpen van motorische ontwikkelingsachterstanden bij kinderen van 4 t/m 12 jaar (fijne motoriek en grove motoriek).

Bedrijven

Vitaliteit op de werkvloer is en wordt steeds belangrijk binnen het bedrijfsleven. Gezond en gemotiveerd personeel heeft een positieve invloed op de sfeer, de resultaten, de productiviteit en uiteindelijk op de bedrijfsvoering. De inrichting van de (thuis)werkplek en het daaraan gekoppelde werkrooster kunnen bij de juiste balans en afstelling net dat extraatje geven wat je zoekt bij jouw werknemers. Onze ergotherapeuten adviseren bedrijven in het inrichten en afstemmen van ergonomisch verantwoorde werkplekken en helpen jouw bedrijf de next step te zetten in de afwisseling tussen ontspanning en hard werken.

Stofberg Ergotherapie 

Samen met jou – Samen voor jou

Maak een afspraak klik hier